Dlaczego Margherita jest tak popularna?

Pizza Mergherita jest najczęściej podawanym rodzajem pizzy w wielu domach oraz lokalach gastronomicznych. Jak na prawdziwą królową przystało, zrobiła karierę na całym świecie, nawet w najdalszych zakątkach globu. Na pierwszy rzut oka przepis na pizza Margherita wydaje się dziecinnie prosty, lecz to tylko pozory, ponieważ w wielu polskich restauracjach podaje się spolszczoną wersję pizzy, która czasem znacznie odbiega od oryginału. Na szczęście możesz samodzielnie wykonać pizzę we własnych czterech ścianach. Inspiracji dostarczy: https://recipe4appetite.pl/przepisy/fast-food/pizza-margherita.

Potencjał Margherity

Pizza Margherita stanowi świetną podstawę do komponowania nieograniczonych kulinarnych wariacji. Dlatego tak ważne jest opanowanie elementarnych zasad przygotowywania Margherity. Ciasto powinno zostać rzetelnie wyrobione i umiejętnie posmarowane sosem pomidorowym. Znający się na swoim fachu pizzerman nigdy nie smaruje sosem brzegów ciasta, lecz zaczyna od środka placka i delikatnymi kulistymi ruchami rozprowadza sos po powierzchni ciasta, obrzeża pozostawiając suche. Istotą dobrej Margherity są też świeże zioła, jak np. bazylia. Ich aromat potrafi wypełnić cały dom.

Pizza na każdą okazję

Popularność Margherity wynika przede wszystkim z faktu, iż pizza ta trafia w uniwersalne gusta. Dlatego też jest świetną opcją na rodzinny obiad. Można ją również podać gościom, niezależnie od stopnia sformalizowania imprezy. Dobra pizza zawsze się obroni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *